Monday, August 16, 2010

Dosa Mengumpat - Siaran 296

Daripada:

Hj. Che’ Dan bin Ahmad

E-mail – hjdan@myjaring.net.
Blogger – http:// hjchedan.blogspot.com/
Atau juga – http:// www. yahoo.com/


اسَّلآمُ عَـلـَيْكـُمْ وَرَحْمَـة ُاللهِ وَبَرَكــَتـُه

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَن ِ الرَّحِيـم ِ

Dosa Mengumpat – Siaran Ke 296

Bukan mengumpat, tetapi apa dskatakan ini benar, fahaman umum untuk memberi justifikasi terhadap perbuatan menceritakan atau menyebut keburukan orang lain yang selalunya dilakukan dengan sengaja.

Ada kana tetap sama iaitu menceritakan keburukan seseorang supaya diketahui orang lain. Namun, gambaran diberi selalunya boleh menyebabkan identity orang dimaksudkan diketahui.

Rasulullah s.a.w. menjelaskan mengenai mengumpat dalam sabdanya yang bermaksud.-

Mengumpat itu ialah apabila kamu menyebut perihal saudaramu dengan sesuatu perkara yang dibencinya. (Hadis riwayat Muslim).

Oleh kerana buruk dan hinanya mengumpat, ia disamakan seperti memakan bangkai saudara seagama. Manusia waras tidak sanggup memakan daging manusia, inikan pula dagingh saudafra sdemdiri.
Dosa mwengumpat bukan saja besar malah antrara dosa tidak akan diampunkan Allah biarpun pelakunya benar-benar beetaubat. Ia hanya layak diampunkan oleh orang yangh diumpat. Selagi orang diumpat tidak mengempounkan,maka dosa ityu akan kekal dan menerimka pembalasan di akhirat.

Disebabkan mengumpat terlalu biasa dilakukan, maka ia tidak dirasakan lagi sebagai perbuatan dosa.

Sabda Rasulullah s.a.w.

Wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum Muslim, dan janganlah kamu mengintip keaiban. Sesungguhnya, sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya, maka Allah akan mengintip keaiban dan Dia akan mendedahkannya, meskipun dia bderada dalam rumahnya sendiri. (Hadis riwayat Abu Daud).

Orang yang mengumpat akan mendapat kerugian besar pada hari akhirat. Pada rekod amalan mereka akan dicatatkan sebagai perbuatan menghapuskan pahala. Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:

”Perbuatan mengumpat itu samalah seperti api memakan ranting kayu kering.”

Pahala yang dikumpulkan sebelum itu akan musnah atau dihapuskan seperti mudahnya api memakan kayu kering sehingga tidak tertinggal apa-apa lagi.

Diriwayatkan oleh Abu Ummah al-Bahili, di akhirat seorang terkerjut besar apabila melihat catatan amalan kebaikan yang tidak pernah dilakukannya di dunia. Maka dia berkata kepada Allah:

”Wahai Tuhanku, dari manakah datangnya kebaikan yang banyak ini, sedangkan aku tidak pernah melakukannya. Maka Allah menjawab.- Semua itu kebaikan (pahala) orang yang mengumpat engkau tanpa engkau ketahui.”

Sebaliknya, jika pahala orang yang mengumpat tidak ada lagi untuk diberikan kepada orang diumpat, maka dosa orang yang diumpat akan dipindahkan kepada orang yang mengumpat. Inilah dikatakan orang muflis di akhirat nanti.

Memandangkan buruknya sifat mengumpat, kita wajib berusaha mengelakkan diri draipada melakukannya. Oleh itu perbanyakkan berzikir supaya dapat menghindarkan diri daripada mengumpat.
Islam menganjurkan beberapa kaedah untuk menghindarkan diri daripada terejerumus ke dalam biuaya hidup suka mengumpat.

1. Jika kita mengingati bahawa apabila kita mengumpat, kita akan diumpat balik, sudah tentu kita tidak akan mengumpat. Elakkan berbuat jahat kepada orang yang tidak berbuat jahat kepada kita.

2. Manusia perlu memenuhi keperluan intelek seperti mencari ilmu, berfikir, memerhati, meanggap dan membuat spekulasi. Maka orang yang melakukan sebaliknya bererti tidak memenuhi keperluan intelek. Tidakkah bererti apabila kita mengumpat bermakna jiwa kita jahat? Luar nampak cantik, tetapi dalam sudah busuk dan berulat.

3. Ingat dosa. Larangan Islam terhadap perbuatan mengumpat sudah cukup untuk memotivasikan diri setiap individu. Tidak ada manusia normal sanggup memakan bangkai seseorang.

4. Imam Ghazali ada menyatakan enam perkara mendorong seseorang itu mengumpat.

5. Suka mendengar dan mengikuti perbualan orang yang menyerang peribadi dan kehormatan seseorang.

6. Mahu bersaing dan menonjolkan diri dengan meanggap orang lain bodoh dan trendah.

7. Disebabkan denhgki, fdia iri hati dedngan orang lain yang lebih beruntyng dan beerjaya, seperti dijaikan gaji dan pangkat.

8. Bergurau dan suka berlawak untuk mencela, mengatakan kelemahan serta kecacatan hingga mengaibkan orangh lain.

9. Sikap suka mengejek dan mencela disebabkan rasa bongkak serta sombong kerana memandang rendah terhadap orang lain.

Seruan pada anda.

Marilah kita jauhkan diri dari mengumpat, kerana mengumpat itu berdosa dan merosakkan persehabatan sesama Muslim. Dosa mengumpat tidak boleh dihapuskan melainkan orang yang di umpat itu bersedia memaafkan dan mengampunkan kita.


Sekian dahulu, Wassala mualaikum.....!

No comments:

Post a Comment