Saturday, April 24, 2010

Doa Memohon Ampun - Siarab 184CHE DAN BIN AHMAD
E-mail – hjdan@myjaring.net.
http://hjchedan.blogspot.com/

EHWAL AGAMA ISLAM – SIARAN KE 184


Pendahuluan.

Segala pujian bagi Allah s.w.t. Tuhan yang mencipta segala kejadian. Selawat dan salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad s.a.w. serta keluarga dan sahabat-sahatnya sekalian.


Penulis sampaikan doa berikut semoga akan menjadi bermanfaat kepada sekalian pembaca Blog ini. Berdoalah semoga Allah s.w.t. menerima permohonan yang kita hajati.

Doa Memohon Ampun dan
Pelindung Bala.
ا َلـْحَمْدُ للهِ رَبِّ الـْعَالـَمِيْنَ, حَمْدًا يُوَافِي نِعْمَهُ وَيُكَا فِي ءُ مَزِيْدَهُ, يَا رَبَنَّا لـَكَ الـْحَمْدُ كَمَا يَنـْبَغِي


لـِلـْجَلَا ل ِوَجْهِكَ وَعَظِيْمِ سُلـْطَانـِكَ.ا َللـَّهُمَّ صَلِّ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ صَلَاة ً تـُنْجِـيْنـَا بِهـَا جَمِيعِ الْأ َهْوِالِ وَالْآفـَاتِ, وَتـَقـْضِي


لـَنـَا بِهَا مِنْ جَمِيعِ الـْحَاجَاتِ وَتـُطَهـِّرُنَا بِهـَا مِنْ جـَمِيعِ السَّيـِّـءَـاتِ وَتـَرْفـَعُنـَا بِهَا عـِنْد َكَ أ َعْلىَ الـدَّرَجَاتِ وَتـُبـَلـَّغـُنَا بِهـَا أ َقـْصَى الـْغـَايَاتِ مِنْ جَمِيعِ الـْخَيـْرَاتِ فِـي الـْحَيـَاتِ وَبَعـْدالـْمَمَاتِ وَعَلىَ آلـِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلـَّمْ تـَسْلـِيْمًا كـَثِيْرًا بِرَحْمَتِكَ يَاأ َرْحَمَ الرَّحِمِيْـن.ا َللـَّهُمَّ رَبَّنَا تـَقـَبَّلْ مِنـَّا صَلَا تـَنَا تـَآمَّةً وَاغـْفِرْلـَنَا ذ ُنُوْبَنَا عَآمَّة ً ولَاا تُعَذ ِّبْنَا يَوْمَ الـْقِيَامَةِ إِنـَّـكَ


عَلىَ كُلِّ شَىْءٍ قَدِيْرٌ. اَللـَّهُمَّ اَصْلِحْ ذ َاتَ بَيْنِنـَا وَاَلـِّفْ بَيْـنَ قـُلـُوْ بِنَا وَاهْدِنَا سُـبُـلَ السَّلَامِوَنَجِّـنَا مِنَ الظُّلـُمَاتِ إِلىَ النـُّوْرِ وَجـَنـِّبـْنـَا الـْفَوَا حِشَ مَاظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ. اَللـَّهُمَّ بَارِكْلـَنَا فِي أ َسْمَا عِنَا وَأ َبْصَارِنَا وَقـُلـُوْبِنـَا وَأ َزْوَاجِنـَا وَذ ُرِّيَا تِنَا وَتـُبْ عَلـَيْنَا إ ِنـَّكَ أ َنـْتَ التـَّوَّابالرَّحِيْم.
اَللـَّهُمَّ إ ِنَّا نَعُوْذ ُ بِكَ مِنْ جَهْدِ الـْبَلَاءِ وَد َرْكِ الشـِّقـَاءِ وَسُوْءِ الـْقـَضَاءِ وَشَمَاتـَةِ الـْلأ َعْـد َاءِ


وَنـَعُوْذ ُ بِكَ مِنَ الـْمَأ ْ ثـَمِ وَالـْمَغـْرَمِ وَمِنْ سُوْءِ الْآخْلَاق.
اللـَّهُمَّ إ ِنـَّا نَعُوْذ ُبِكَ مِنَ الـْهَمِّ وَالـْحَزَنِ وَنَعُوْذ ُ بـِكَ مِنَ الـْعَجْزِ وَالـْكَسَلِ وَأ َعُوْذ ُ بِكَ مِنَ


الـْجُبـْنِ وَالـْبُخْلِ وَنَعُوْذ ُبِكَ مِنْ غـَلـَبَةِ الد َّيْنِ وَقـَهـْرِ الرِّجَالِ. ا َللـَّهُمَّ اخْتِمْ لـَنَا بِحُسْنِ


الـْخَاتـِمَةِ وَلَا تـَخـْتِمْ عَلـَيْنَا بِسُوْءِ الـْخَاتـِمَة ِ

رَبَّنـَا آتـِنَا فِى الد ُّنـْيَا حَسَنـَة ً وَفِى الْآخِرَةِ حَسَنـَة ً وَقـِنَا عَذ َابَ النـَّارِ. وَصَلىَّ اللهُ عَلىَ سَيـِّدِنـَا مُحَمَّدٍ وَعَلىَ آلـِهِ وَصَحْبِهِ أ َجْمَعـِيْنَن َ. سُبْحَانَ رَبـِّكَ رَبِّ الـْعـِزَّة ِ عـَمَّا يَصِفُوْنَ وَسَلَام ٌ عَلىَ الـْمُرْسَلِيْن وَالـْحَمْدُ للهِ رَبِّ الـْعَالـَمِيْنَ.
Maksudnya:
Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang, segala puji-pujian itu bagi Allah yang mentadbir segala alam sebagai kepujian yang melengkapi nikmatnya dan menjamin pertambahannya. Wahai Tuhan Kami ! Bagi Engkaulah segala kepujian sebagaimana sepatutnya bagi kemuliaan zatMu dan kebesaran pemerintahanMu.
Ya Allah rahmatilah ke atas penghulu kami Nabi Muhammad sebagai rahmat yang menyelamatkan kami dengannya dari segala huru hara dan segala penyakit dan Engkau tunaikan bagi kami dengannya dari segala hajat, Engkau bersihkan kami dengannya dari segala kejahatan, Engkau angkatkan kami dengannya di sisiMu setinggi-tinggi darjat, Engkau sampaikan kami dengannya sejauh-jauh kesudahan dari segala kebaikan semasa kami hidup dan sesudah kami mati, dan juga ke atas keluargaannya dan sahabatnya, dan selamatkanlah sebagai keselematan yang banyak dengan rahmatMu wahai pengasih dari segala yang pengasih penyayang.

Ya Allah Ya Tuhan kami!. Terimalah daripada kami solat kami dengan sempurna dan ampunilah bagi kami segala dosa kami sekaliannya dan janganlah Engkau menyeksakan kami pada hari qiamat nanti, sesungguhnya Engkau amatlah berkuasa di atas tiap-tiap sesuatu.
Ya Allah, perbaikilah hubungan diantara kami dan jinakkanlah di antara hati-hati kami dan tunjukilah kami jalan-jalan yang selamat dan lepaskanlah kami dari kegelapan kepada cahaya dan jauhilah kami akan kekejian sama ada yang lahir daripadanya mahupun yang tersembunyi.
Ya Allah, Berkatilah bagi kami segala pendengaran kami, penglihatan kami, hati-hati kami, keturunan kami dan terimalah taubat dari kesalahan kami, sesungguhnya Engkau banyak menerima taubat lagi penyayang.

Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung denganMu dari kesusahan bala dan kedapatan kecelakaan dan hodoh perelaksanaan dan makian seteru dan kami beelindung denganMu dari dosa dan hutang dan dari hodoh perangai.
Ya Allah, sesungguhnya kami berlindung denganMu dari azab neraka jahannam, dari azab kubur, dari fitnah hidup dan mati dari fitnah masihuddajal.

Ya Allah, sesungguhnya kami berlindung denganMu dari keluh kesah dan dukacita dan kami berilndung denganMu dari lemah dan malas dan kami berlindung denganMu dari penakut dan bakhil dan kami brerlindung denganMu dari tekanan hutang dan kekerasan sikap lelaki.
Ya allah sudahilah bagi kami dengan seelok-elok kesudahan dan janganlah Engkau tamatkan ke atas kami dengan sehodoh-hodoh kesudahan, wahai Tuhan kami berilah akan kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami akan azab api neraka.

(Rujukan: Kitab Taubat-Amalan & Penghayatannya oleh Muhammad Isa Selamat (http://www.darulnuman.com)

----------oooooooooooo-------


No comments:

Post a Comment