Saturday, December 5, 2009

Jangan hidup meminta-minta - Siaran 126


CHE DAN BIN AHMAD
E-mail – hjdan@myjaring.net.
http://hjchedan.blogspot.com/

EHWAL AGAMA ISLAM – SIARAN KE 126


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَن ِ الرَّحِيـم .

اسَّلآمُ عَـلـَيْكـُمْ وَرَحْمَـة ُاللهِ وَبَرَكــَتـُه

Pendahuluan.

Segala pujian bagi Allah s.w.t. Tuhan yang mencipta segala kejadian. Selawat dan salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad s.a.w. serta keluarga dan sahabat-sahatnya sekalian.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَن ِ الرَّحِيـم ِ.

إِنَّ اللهَ وَمَلـَـءِـكَتـَهُ يُصَلـُّوْنَ عَلىَ النَّبِىِّ ج

يَــأ َيُّهَا الـَّذِيْنَ ءَا مَنُوْا صَلـُّوْا عَلـَيْهِ وَسَلـِّمُوْا تَسْلِيْمـًـا.

”Allah dan para malaikat memberikan rahmat kepada Nabi. Wahai Orang-orang beriman, berikanlah selawat dan salam kepadanya.

(Al-Ahzab(33); ayat 56Jangan Hidup meminta-minta.


Sabda Rasulullah s.a.w. bermaksud :-

”Barangsiapa yang meminta-minta daripada orang-orang dengan maksud supaya menjadi banyak apa yang dimlilikinya, jadi sudah cukup tetapi terus saja meminta-minta, maka sebenarnyalah orang itu meminta bara api. Maka dar itu baiklah ia memilih hendak mempersediakan atau memperbayakkan, siksanya.”
(Hadis Riwayat Muslim.)


”Tangan yang di atas, yang memberi, adalah lebih mulia daripada tangan yang di bawah, yang orang memberi padanya. Dan dahulukan dalam pemberian itu kepada orang-orang yang menjadi tanggungan kamu, yakni yang wajib dinafkahkan. Sebaik-baik sedekah ialah yang diberikan di luar kebutuhan, yakni keadaan diri sendiri dan keluarga sudah dicukupi. Barangsiapa yang enggan meminta-minta, maka Allah akan memberikan kecukupan padanya dan barang siapa tidak membutuhkan pemberian manusia, maka Allah akan memberikan kekayaan padanya.
(Hadis Mutafaq ’Alaihi)Sekian dahulu untuk renungan, semoga meninggalkan kesan pada diri kita bersama untuk menuju ke jalan kebaikan.

Wassala mualaikum warahmatulla hiwabarakatuh.

---------------------oooooooooooooo---------------

No comments:

Post a Comment